Sabah Football Club

Sabah FC Logo

Pengalaman beraksi di pentas antarabangsa tingkatkan prestasi Sabah FC

Sabah FC mencatat kemenangan 2-1 menewaskan Parsija Jakarta dalam siri perlawanan persahabatan antarabangsa pertama di Stadium Patriot Chandrabhaga, Bekasi, Indonesia malam tadi.

Pengendalinya, Datuk Ong Kim Swee berkata kemenangan ini sangat penting selepas pemain berehat begitu lama sekaligus memberi ruang kepada para pemainnya menunjukkan prestasi terbaik mereka.

Katanya ini merupakan satu permulaan baik ketika Sabah FC masih mempunyai baki dua perlawanan persahabatan penting sepanjang berada di Jakarta bagi membolehkan semua pemain dapat menimba pengalaman serta pendedahan sebelum Liga Super bersambung kelak.

“Persija Jakarta seperti kebiasaan, meskipun ketinggalan mereka pasti akan memberi tekanan kepada pasukan lawan. Beraksi di hadapan penonton sendiri sudah tentu memberikan kelebihan kepada mereka.

“Situasi ini berlaku kepada Sabah FC…Kita melakukan beberapa kesilapan individu namun kembali berjaya mendapatkan gol kemenangan penting malam tadi.

“Secara keseluruhan saya sangat berpuas hati dengan corak persembahan anak-anak buahnya malam tadi. Kita harap mereka akan mengekalkan corak permainan ini sekali gus berupaya memperbaiki kesilapan sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media hari ini.

Mengulas mengenai perlawanan persahabatan kedua menentang Bhayangkara FC yang diadakan tanpa kehadiran penonton, Kim Swee berkata Bhayangkara FC tidak mempunyai perbezaan ketara dengan pasukan sebelum ini dan berharap para pemainya mampu menampilkan aksi terbaik agar sasaran untuk mencapaikemenangan dapat diperolehi nanti.

“Objektif kita adalah sama seperti ditunjukkan ketika menentang pasukan Persija…Namun pemain yang akan diturunkan harus memikul tanggungjawab yang sama.

“Tidak kira siapa diturunkan dan saya harap apa yang penting pendedahan serta pengalaman bermain dengan pasukan luar Malaysia dapat dimanfaatkan ketika menentang Sri Pahang apabila Liga Malaysia disambung semula nanti,” katanya.