Sabah Football Club

Sabah FC Logo

Kemenangan dalam perlawanan pertama Piala AFC jadi tekad bangkit di suku akhir kedua menentang Perak FC.

Sabah FC kembali menemui rentak permainan sekali gus bertekad untuk bangkit pada pusingan kedua suku akhir Piala Malaysia menentang Perak FC di Stadium Perak malam esok.

Pengendalinya, Datuk Ong Kim Swee berkata, kemenangan pertama Kumpulan H Piala AFC mereka (3-1) ke atas Hougang United dari Singapura di Stadium Likas Khamis lalu memberikan keyakinan yang diperlukan oleh pasukannya.

Menurutnya, setiap pertandingan adalah penting oleh itu ketika anak buahnya melangkah ke padang Stadium Perak malam esok kemenangan merupakan sasaran utama mereka.

“Perlawanan suku akhir pusingan kedua menentang Perak mungkin berbeza daripada apa yang berlaku ketika mencatatkan keputusan seri di Stadium Likas 15 September lalu.

“Kita mahu Sabah FC lebih konsisten bagi membuktikan kepada semua bahawa kami perlu bangkit sekaligus melangkah ke peringkat separuh akhir Piala Malaysia seperti tahun lalu.

“Piala Malaysia dan Piala AFC adalah dua kejohanan berbeza, ia satu tugas besar menentang pasukan seperti Perak kerana mereka menewaskan Kedah (agregat 4-3 dalam pusingan 16) jadi mereka tahu bagaimana untuk mendapatkan keputusan terbaik malam esok,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Kim Swee berkata, Sabah FC perlu kekal fokus, tidak mengulangi apa yang berlaku di Likas (15 September) ketika menjadi tuan rumah sekali gus perlu konsisten mencapai keputusan positif malam esok.

“Tiada apa-apa pertandingan yang tidak penting, apa jua piala yang kami mainkan, itu semua perlawanan penting untuk kami kerana semua orang memahami objektifnya,” katanya.

Kim Swee memuji usaha pasukannya setakat ini dan berkata para pemainnya mula menunjukkan komitmen tinggi pada setiap perlawanan.

“Terdapat kombinasi yang baik di kawasan tertentu, yang paling penting ialah kami boleh pergi lebih jauh daripada tiga gol di Piala AFC terutamanya ketika kami mendahului 2-0,” kata Kim Swee.

“Kami mesti tahu bagaimana untuk mengawal keadaan terutama ketika kami menentang Perak di hadapan penyokong tuan rumah mereka di Ipoh.”

Bekas jurulatih Bawah 23 Tahun (B-23) kebangsaan itu menambah, dia ingin melihat kejayaan tahun lalu untuk mara ke separuh akhir atau lebih baik.

Tahun lalu, Sabah mara ke separuh akhir tetapi tewas kepada pemenang akhirnya Johor Darul Ta’zim (JDT) dengan kekalahan agregat 1-4.